Pages

30 November 2010

Dedicate

Semperna Convocation Ceremony hujung minggu ini, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi jutaan terima kasih kepada beberapa insan yang saya sayangi. Tanpa anda semua, mustahil saya berjaya mengharungi 3 tahun pengajian dengan lancar. Tak lupa juga setinggi-tinggi syukur kehadrat Ilahi kerana dengan Kasih dan Rahmatnya, semuanya berjalan mengikut perancangan.



Emak dan Abah;

Terima kasih for brought me into this lovely world. This achievement is totally yours. Untuk Emak, ada lagu special untuk Emmakk!



Adik-adik;

Walaupon tak banyak membantu, but thanks for make my study journey more fun and challenging.



Pensyarah-pensyarah;

Nothing I can say here, zillions thank you on you guys efforts in making youth towards knowledgeable generation. Mudah-mudahan segala ilmu yang disalurkan mendapat keberkatan.



Investment students especially batch July 2007-April 2010;

This team work memories won't fade from my box of mind. BMD1C5, BMD2C3, BMD3C1, BMD4C3, BMD5C1, AND BMD6C3.You guys rock! Seriously, each moment that we spend together in our study journey is the most precious moment in my life. It teach me to be mature, stable, firm, strong, and rational in what ever condition that I face off. Let us keep this Ukhwah forever and may Allah SWT bless us always! 



Friends from other courses, collages, including roomates, wingmates, and so on;

You guys add flavor of sweet and sour in the memories. Kawan-kawan dari kolej macam Aiffa, Mar, Ain, Ima, Sara, Ziela, Sarah, Ziha, senioritas, junior, and who ever, thank you thank you and thank you again for your support even we were not in same course. You made my laughs and tears, and I really appreciate that.



Dan sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung atau tidak langsung (eg; Makcik DS, Pakcik Benteng, Makcik Cleaner, Abang-abang Facilities, Makcik-makcik HEA/HEP, mahupon staf-staf library) dalam study journey Ummul Khairiah di UiTM Johor.



Imej dari Falihin!
Congrats Falihin!

29 November 2010

How I wish.


Minat pada Sam Tsui sama macam minat pada Tomok tapi sikit je. Sikit je OK. Their vocal and voice are superbly awesome! In this video, Sam is featuring Christina and her voice is WOW too! Impressive.



P/S: Counting days for convocation.

28 November 2010

I’m afraid of 8 out of 69 common fears

I’m afraid of…

  1. [] the dark
  2. [x ] staying single forever
  3. [] being a parent
  4. [] giving birth
  5. [] being myself in front of others
  6. [] open spaces
  7. [] closed spaces
  8. [x] heights
  9. [] dogs
  10. [] birds
  11. [] fish
  12. [] spiders
  13. [] flowers or other plants
  14. [] being touched
  15. [] fire
  16. [x] deep water
  17. [] snakes
  18. [] silk
  19. [] the ocean
  20. [x] failure
  21. [] success
  22. [] thunder/lightning
  23. [] frogs/toads
  24. [] my boyfriend’s/girlfriend’s dad
  25. [] my boyfriend’s mom
  26. [] rats
  27. [x] jumping from high places
  28. [] snow
  29. [] rain
  30. [] wind
  31. [] crossing hanging bridges
  32. [x] death
  33. [] heaven
  34. [] being robbed
  35. [] falling
  36. [] clowns
  37. [] dolls
  38. [] large crowds of people
  39. [] men
  40. [] women
  41. [] having great responsibilities
  42. [] doctors
  43. [] tornadoes
  44. [] hurricanes
  45. [] incurable diseases
  46. [] sharks
  47. [] Friday the 13th
  48. [] ghosts
  49. [] poverty
  50. [] halloween
  51. [] school
  52. [] trains
  53. [] odd numbers
  54. [] even numbers
  55. [x] being alone
  56. [] becoming blind
  57. [] becoming deaf
  58. [] growing up
  59. [] creepy noises in the night
  60. [] bee stings
  61. [x] not accomplishing my dreams/goals
  62. [] needles
  63. [] blood
  64. [] dinosaurs
  65. [] the welcome mat
  66. [] high speed
  67. [] throwing up
  68. [] falling in love
  69. [] super secrets

If you repost this, it’s been barequested that you title it “I’m afraid of _ out of 69 common fears”
If you get more than 30, I strongly recommend some counseling.
If you get more than 20, you’re paranoid.
If you get 10-20, you are normal.
If you get 10 or less, you’re fearless.
People who don’t have any are liars


Taken from Fa'e

27 November 2010

Another Kad Sukahati


Finally, its done! This one 100% using my hand and even the speech also had been written by hand! My handwriting of course. Well, even though its not pretty but at least its readable. Previously, I wrote most card using computer and I pasted it in the card. This one will be sent to one of my best friend in the planet which is Siti Sara Nadia! Happy 21st Birthday in advance Sara!


P/S: My another handmade project is Postcard Holder File.

26 November 2010

Woah woe!


I like it like Woe! Haha.. Check it out here.

Random #3

  • Kenapa ada tajuk random? Sebab aku tak tahu nak letak tajuk apa. Lagipon, when it call Random, I can put anything inside and mix it all in one.
  • Meniti hari-hari yang bosan lagi.
  • Eh, bukan bosan tapi kurang aktiviti.
  • Nak pergi Mysaa Showcase! 13 Disember 2010 pukol 3.00 petang hingga 5.00 petang dekat MAP KL (Jangan tanya dekat White Box ke Black Box sebab aku pon tak tahu). Nak jumpa Hana Tajima dengan Yuna. Ok, Yuna is second sebab I feel more excited to meet Hana, OK Yuna no offence ye.
  • Ada few new pictures of Aca and me. Tapi nanti la bila mood elok, baru tayang.
  • Semalam cakap dekat Emak, kalau kita hire photographer untuk Majlis Konvo nanti bagus kan? Emak kata, dah jangan mengarut. I don't think its nonsense since it gonna be a busy day and everyone want to be in frame, habis sapa yang taknak masuk, sapa yang nak frame kan kami-kami ni. Plus, the idea sebenarnya nak invite my cousin yang ada SLR berset-set tu tangkap gambar free. Haha! Emak kata aku kejam. Well, yes!
  • Cerita TV semakin hari semakin bosan.
  • Internet juga membosankan. T__T Sebabnya macam rasa dah tahu semua benda. Padahal outdated!
  • Oh, I need to kill my time so that konvo date will come faster than ever. Yang ni nonsense, tahu.
  • I play Pet Society back! Trix's house is awesome after some makeover and the fund is critical now. I need more money to buy equipments and cloths!


P/S: I send email to say hi and its actually saying hi to M! OMG! Only notice when M replied it back. Dupdap-dupdap! Haha. (Yang ni excited)

Danger



P/S: Don't touch. It look OK but its not.

24 November 2010

Random #2

  • Nak salahkan mesin, macam rasa stupid la pulak, mesin mana ada akal nak kenal RM 110 tu duit konvo aku!
  • Kelopak mata tengah takung air masin, bila-bila masa je, kalau ada yang usik, memang banjir la nanti.
  • Aca dah tidur, kepenatan dan kakak dia juga akan menyusul.
  • Hope for a better tomorrow.
  • OK, saya dah buat keputusan. Konvo here I come. Please come to me smoothly. SMOOTHLY OK.
  • Rasa mahu hang out dengan rakan-rakan TIADA. Jangan ajak saya sekarang. Ajak minggu depan. :)
  • First time craving for Carrot Cake pasar malam is gone.
  • Postcard baru sampai dengan warna warni sedikit pon tak mengubat hati. Tapi, thank you eh semua!
  • Oh, lupa yang sebenarnya tertekan sebab terlalu banyak UPDATES sudah jadi OUT-OF-DATES. Bukan pasal tak hadap skrin, tapi pasal internet lembab dan sibuk cari rumah sewa.
  • Counting days to face another painful stomach ache. Datanglah cepat atau jangan datang langsung. Minggu depan saya busy.
  • Masa untuk Zzz

19 November 2010

Diari Digital

[Aku sediakan entry ini in advance sebab takut kalau-kalau aku tak dapat menghadap skrin pada hari mendatang.] 


19 Nov: Heading to central of Malaysia again.
20 Nov: Kenduri Aqiqah Muhammad Adam Zulkarnain Bin Baharudin.
21 Nov: Plan to make survey on rental house at Shah Alam with Syarifah.
22 Nov: No plan yet.
23 Nov: Back to South Malaysia.


18 November tu, petangnya hujan tak henti-henti. Aku dah risau da. Sebab aku tak beli tiket tren lagi. Aku call KTM, kaunter petang buka pukol 2, OK. Pukol 3 aku siap-siap sekali tu hujan makin lebat! Rasa nak nangis je. Aku tunggu sambil online cari rumah sewa. OK la. Make few calls yang mengecewakan. Last-last dah pukol 5.30pm, hujan dah berhenti. Cepat-cepat aku siap pergi beli tiket. Sekali tu tiket untuk Friday sampai Sunday semua dah habis. Ala! Emak kata, nak bas je la. Oh, taknak! Then, emak suruh tanya ada tiket tengah malam ke tak. Aku tanya, Alhamdulillah ada tapi malam ni la. 19 November 2010 pukol 12.34am. Aca kata, its too soon Ummul. Abis nak aku buat apa? Redha je la. Kita akan ada banyak masa nanti.



19 November tu, aku terpaksa bawa Aca sebab dia nak sangat ikut. Lagipun Emak kata kan dah cuti sekolah apa salahnya. Hmm.. memang tak ada masalah. Kecik punya hal. Tapi hari ni, lepas balik dari kampung, Aca macam nak demam. Ha sudah! Aku tanya dia, nak ikut ke? Boleh jalan ke? Terus dia kata BOLEH! Uhh.. aku bukan apa, takut dia meragam dekat sana nanti, aku yang susah. Bukan aku tak ada pengalaman dia meragam masa holiday. Habis merah-merah satu badan, satu malam aku tak boleh tidur, dia tidur guling-guling tendang-tendang orang dan merengek. Huh, seksa! Lagi satu, nanti Emak risau.


21 November tu, aku plan dengan Syarifah nak survey rumah sewa. By hook or by crook, sebuah rumah mesti diperoleh! Ha, kan hari tu aku kata we're not just two. More to come. Terserlah benar! (Slang Indonesia sikit) Sekarang kami semua SEMBILAN, SONGO, NINE orang! Ha.. Amik kau, nak kena cari bungalow sebijik ni kalau semua style conquer space. Haha! We'll make some effort to figure out how. Don't worry and any helps are most welcome!



22 November tu, Emak periksa. So, good luck Emak. Baca buku, jangan harap beli je! Dan jangan suruh orang bacakan, tak masuk ilmu tu nanti. Jangan meniru masa periksa!




P/S: Sapa-sapa yang nak bayar claim aku pasal Blackberry Torch tu boleh bayar masa ni OK. BB Torch only! ^_^ Make an appointment tau.

18 November 2010

TTFN

I'll be back soon OK.

17 November 2010

10 Zulhijjah 1431H

Tahun lepas, ada berangan sesuatu. Ini kes berangan Mat Jenin la ni. Terbayang-bayang, ada keajaiban berlaku. Seorang hamba Allah yang berkemampuan tinggi mempelawa Ummul Khairiah menunaikan Haji tahun lalu. Hari-hari berangan ada orang offer pergi Haji. Sampai berangan melalut-lalut. Kan orang Malaysia kalau nak pergi Haji kena melalui Tabung Haji, tapi sebab berangan punya kes, imagine yang pergi Haji guna private plane la ada guider personal la. Haish, mengarut je! Tapi sampai 9 Zulhijjah 1430H, berangan cuma tinggal angan-angan. Maka, berhari raya Haji di Malaysia sambil saksikan Abah sembelih lembu dan Emak macam biasa bawak balik kepala lembu sebiji. Thats my tipikal Hari Raya Haji. Abah sembelih lembu (bukan sebab Abah korbankan lembu, tapi sebab Abah penyembelih) dan tiap-tiap tahun akan ada sebiji kepala lembu di rumah untuk diuruskan kami adik beradik. Habis semua peralatan keluar; gergaji, tukul, hammer, pisau, kapak, parang, lesung, gunting, semua yang berpotensi menyenangkan kerja akan muncul. Tapi tahun 1431H ni, semuanya berbeza. Amat berbeza. :)


Selamat Hari Raya Aldiladha 1431H!
Jaga makan, banyakkan berkorban!
Heehee! Have a nice eid everyone.



P/S: Peristiwa Aidiladha 1431H akan diceritakan pada 10 Zulhijjah 1432H. Stay tune!

16 November 2010

Delivered

Gambar rembat dari blog Fiqah. Hehe!


Satu ni dah temui pemiliknya, lagi satu belum lagi. 
Pemiliknya yang lagi satu tak balik-balik rumah lagi. = ="



To both of you;

Happy 21st Birthday!


Semoga panjang umur,
Murah rezeki,
Mudah urusan dunia & akhirat,
Dan sentiasa dirahmati Allah SWT.




P/S: Ha, jangan ada yang nak touching-touching pulak. :P Aku tak nak kawan nanti!


UPDATE 18 November 2010: Semua Kad Sukahati sudah sampai ke pemiliknya! Yeyay!

15 November 2010

Sedikit kecewa

As I'm sick of collage rules that make me like school student again, I decided to stay outside for next coming semester. So, I planned all those things with Syarifah as she also felt just the same as me. Good thing is, my friend's (Ainor) house that located at Seksyen 7, Blok 5 will be empty next sem because all of them are going out. Thus, I took that opportunity to take over that house. It is a flat house at first floor and at corner of the flat. Ainor told me that the rental fee is RM800.00 excluding the Streamyx line and utilities bill. For me, it is reasonable and quite OK even though Ainor said that flat house rate shouldn't be that high. It suppose to be around RM700 and less. But since the house is fully furnish with TV, furnitures, beds, kitchen stuffs, washer machine, and freezer, the owner put RM800 as fee. OK done with that part.

The second part is the dealing part where it took Syarifah and the owner to make negotiation and arrangement. I wasn't expect anything since for me it should go quickly and easy. But I was wrong! The owner put the new price! Damn! Guess how much more we need to pay? From RM800 the price goes up to RM 1,000.00. Thousand Ringgit! Extra RM200. Wth, the owner really have no shame on students ke? Please la. Then, I told Syarifah to CALL OFF everything! We'll seek new house. Hmm.. I'm quite disappointed with the owner; one because she told Syarifah that the house is superb and second because she put new price that much more higher than before. Superb kepala hotak dia kalau semua barang fully furnish dia tu in superb condition tak pe la jugak. Yes, I admit that I like the house because of the location and the condition but the house was average not superb. Syarifah and I already went and saw how's the house doing.  I rather pay RM 1,200.00 to double storey terrace house rather rent the FLAT HOUSE. 

So, now we're searching for new rental house area Seksyen 7, 8, or any places that near to UiTM. Hmmph!  Oh, wish us some luck and FYI, we're not just two. There are more to come.

12 November 2010

♥ Terima Kasih Daun Keladi

Inilah poskad PERTAMA daripada ahli Postcrossing!

Lupa nak update semalam, siang hari ada postman datang hantar surat. Abah yang ambil. Abah terus kata, ini dari Jerman Barat ni. Aku pon ehh?? Apasal pulak Abah ni. Tengok-tengok memang betul! Poskad dari Jerman tapi aku tak sure la Barat ke Timur sebab diaorang kan dah bersatu sejak Tembok Berlin runtuh. Tapi yang aku salute kat Abah ni, ilmu geografi dia tinggi! Abah kan dah tua, mata dia rabun kalau nak membaca tulisan kecik-kecik ni, tak nampak punya la. Abah cuma based on gambar poskad di atas, terus cakap ni dari negara mana. Terror kan!


Hadiah saguhati dari Kak Chika!


Dulukan aku ada masuk contest dekat sini. Kak Chika kata akan ada hadiah saguhati tapi tak sangka la aku dapat! Haha! Maka, tadi sampailah satu parcel dari posmen. Terharu dan terkejut sebenarnya. Abah jugak yang amik! Hahaha.. Aku memang pemalas nak jengah keluar. Emak dah kata, 'Tu surat kau tu'. Aku tak percaya, aku kata, surat apa bendanya lagi. Tengok-tengok, ada dua, satu fridge magnet dan lagi satu sekeping poskad. Yang tak boleh bla sebab Kak Chika tulis macam ni;

Keep reading me yo!


Terus tergelak aku dibuatnya! Tengahhari tadi Aca balik sekolah. Lepas tu aku cakap la yang aku dapat hadiah. Hoo.. Bukan main excited lagi dia, padahal aku yang punya. Anyway, thank you so much Kak Chika!



P/S: Kad Hari Lahir Sukahati pagi tadi aku dah pos. Mintak-mintak hari Isnin sampai. Kalau tak nanti jadi belated!

Another Kad Sukahati

Pardon my messy gluing and cutting skills.


I tried to make this thing since the past few days as the date is coming closer. But, nothing in my head that can be used to create any of it until this morning after Suboh prayer. I started my day with making breakfast (Lempeng Kelapa and Sambal Tumis) then, a little chat with mom and I started to make some cards. Here you go! The humble birthday cards for my friends that born on coming dates. Oh, once again I think my writing is getting worse and even worse I feel awkward to hold a pen!

Benda buat ketawa pukol 00:30

Klik untuk lebih besar
Sumber: Link

11 November 2010

Hey Zivilia, ai ai aishiteru :)




...Dan rasakan a a aku
...Pada ketulusan a a ai aishiteru


P/S: Lagu gagap yang aku dengar.

10 November 2010

Random #1

Sebenarnya, kebelakangan ini (around this month) aku rasa menghadap monitor PC dan tenung skrin telefon bimbit lebih tertekan dan memeningkan kepala daripada menonton TV berjam-jam lamanya. Akan rasa pening kepala kalau online lama-lama atau main game di telefon bimbit lama-lama. Sigh. Menonton TV lebih tenang dan rileks mungkin sebab dalam TV ada Rasul Iman, Asmara, Sam & Dean, Awal Ashaari, Asyraf Muslim, Baki Zainal, Wind, Rickman, *satu lagi nama tak ingat!*, Evan, Habil, Qabil, dan ramai lagi yang dapat mencuci mata. Haha! :P

Update: *satu lagi nama tak ingat!* ialah Chee Siang. Owh..comel-comel!

Random

  • I do feel changing my blog layout again.
  • I feel attached to something eg; place or people but yet I don't feel belong.
  • Yesterday, accompanied my parents to check up. Of course it took place at hospital and yet it reminds me to someone. That person's mom was admitted to hospital at the same day with my dad which is somewhere around last April. Hmm.. Haven't see that person for quite long.
  • I've a lot of plenty time.
  • I plan to start doing Kad Sukahati again and it will be dedicate to my friends.
  • I submitted my application to upgrade my home's Streamyx plan YESTERDAY and just now the TM people called and they will come tomorrow! YES! Good job TM!
  • I purchased some health product from internet last week and I received it today. It is Detox Foot Patch. Actually, its not for me but for mom. But, I'm trying it too!
  • Aca wasn't go for Sekolah Agama today due to my laziness and hers. Then, mom scolded us for that. Bukan buat apa pon dekat sekolah tu, adik!
  • Aca get forth place in her final exam for the whole class. A little bit frustrating for me as I aimed for her to get top three but she doesn't make it. Last time in her half year exam, she was in third place.
  • I think Chinta will die at the end of episodes even she manage to get married to Rasul Iman. Haha!
  • Ok, thats all. Night!

8 November 2010

Tutorial: Bagaimana Meletakkan Favicon Pada Blog?

Photobucket



Photobucket
Langkah Pertama:
Dapatkan gambar yang ingin dijadikan Favicon. Paling mudah cari di Favicon.cc. Anda boleh buat sendiri atau ambil mana-mana ikon yang berkenan di hati. Cukup mudah!




Langkah Kedua:
Download icon yang dikehendaki tadi dan anda akan dapat sebuah file dalam format .ico.



Langkah Tiga:
File berformat .ico ini perlu di-upload ke mana-mana website yang boleh meng-host-kan file ini seperti di sini. Akan keluar banyak link code, maka COPY DIRECT LINK.


Langkah Empat:
Buka Blogger Dashboard anda. Pergi ke Design-----> Edit HTML dan cari code di bawah.

<title><data:blog.pagetitle/></title>

Langkah Lima:
Gunakan code di bawah.

<link href='PASTE DIRECT LINK TADI' rel='shortcut icon'/>

<link href='PASTE DIRECT LINK TADI' rel='icon'/>

Dan letakkan code ini selepas <title><data:blog.pagetitle/></title>




Langkah Enam:
Tekan butang SAVE! dan siap.



Sumber: 1 2 3 4 5

6 November 2010

This put me on tense because its too long even I cut some part.


Would you drop everything just to see a person? 
No and Yes. Its depends. I rather spend my time at home with family.


Last time you laughed so hard you almost peed your pants?
Ohh... I did it when I was child I guess.


If you could change your eye color would you?
Ohh.. I want only black. I think mine is already black.


What is the last thing you did before you went to bed last night?
Texting my friends while playing Supermodel Empire on phone.


What time did you get up today?
5 something and I went back to sleep again after Suboh prayer!


How many people in your house wear the same size shoe as you do?
Most of us share same size I guess except my brother and dad.


How many computers do you have in your house?
One


Do you have long hair or short hair?
I don't know how to describe my hair. You need to see it yourself only IF you got same gender like me.


Do you like ice cream?
Yea


Who taught you to tie your shoes?
I learn from myself and friends.


If you could go back in time would you?
Past is already past. No need to bring it up anymore.


Are you a really understanding person?
Err.. I'm analytical person but I'm not sure either I can understand people well. Understanding is quite subjective and depends on thing you know.


Are you scared of insects?
NO!


Do you read?
Yes but so little!


What are you doing right now?
I'm filling my time while waiting Cerekarama at TV3.


Last time you ate cereal?
Last week. Aca bought a box of Kellogs.


Is there anybody you just wish would fall off the planet?
What for?


Do you currently have feelings for someone? Do they know?
Haha! Its not someone but somepeople! They don't know.


Are you ticklish?
Kind of.


Are you a heavy sleeper?
Yes! And I rather sleep than doing my laundry or even study!


Can you keep a secret?
Err.. Yes I guess


Have you ever hated someone, but ended up being friends with them?
Yes and they are a lot. SO, I keep in mind right now for not judging people or even have any FIRST IMPRESSION on anyone.


Have you had the chicken pox?
Not yet.


If a bear attacked you, would you know how to defend yourself?
No but I need some gunpowder to hit him back.


Are you wearing jeans, shorts, sweatpants, or pajama pants?
Pajama pants. I like it a lot you know.


Is your room ever clean?
Hahaha!


If you had to get a piercing right now, what would it be?
I already have once so no need anymore.


Have you broken the law in the last 3 days?
Err.. no. I'm a good citizen.


What color shirt are you wearing?
White.


Do you pay with cash, credit/debit, or checks most often?
Of course cash. I'm not working yet.


When did you last use a straw?
Yesterday i guess.


Are you good at math?
Quite good I guess but my mencongak skill is weak since I found calculator.


Are you shy?
Shy at heart. Well I mean YES.


Does anybody hate you?
I think yes. Well you can't assume people like you most of the time.


Do you actually “hate” anyone?
No. But some people really irritating.


What did you do today?
Cooking.


What were you doing at 8:00 AM this morning?
What a shame! I still on bed.


Was last night terrible?
No


In the past week have you cried?
No


How do you feel right now?
I'm in crossroad. Left or right. Do or don't.


Did you have a dream last night?
I think yes. But I hardly remember my dreams.


I bet you can't wait to get out of this town?
No. I like to be home!


Did you get a full 8 hours of sleep last night?
Yes and I got extra.


Who was the last person you gave a hug to?
ACA my little chubby sister!


Current song you're listening to?
I'm not listening to any songs.


Are you trying to avoid liking somebody at the moment?
YES and actually not only at this moment but all the time. :D


Has anybody ever given you butterflies?
No.


Do you have nice eyes?
Well, I'm glad I have that eyes.


Were you happy when you woke up?
I don't know what the exact feeling that I have at the moment.

Do you think that you have made a difference in someone's life?
I don't know. Anyone?

Any plans for tomorrow?
No. I don't plan my days unless something that certainly need to plan eg; my convocation, reunion etc.

In the last year have you gotten close to someone you never thought you would?
Yes. Haha!


Are you in a good mood?
I'm getting to be annoyed. This is so f long.

Ever been to camp?
Yes

If someone was running at you with a knife what would you do?
Why must they do so?

Ever felt like you're not good enough?
Yes, I'm human and that feeling is normal duh!

Has anyone upset you in the last week?
Not really. But I do fell down sometimes.


Do you think two people can last forever?
Yes, why not. Till death spread them a part. Wooohooo...

Does it make you uncomfortable when you receive a compliment?
Yes, but I'll stay cool!

Has anyone ever had to pick you up off the ground and carry you?
Hahaha! Yes and they're friends! A good one!


Are you wearing any make up right now?
No and why I must?

Do you like your life as of now?
Of course yes. I'm doing good.

How's your heart lately?
OK. It beat well.

Can you go a day without thinking about the person that’s on your mind now?
Yes.


Where would you be at in 5 years?
21 + 5 = 26 Working at any financial institution or doing my PhD or giving my lecture to uni's students or doing my professional papers or die. Who knows! 




Taken from:
Source

4 November 2010

Suatu masa dulu (Photo)

Budak kecik yang pegang dan tengok bunga tu kita! Klik kalau tak jelas.

Masa kecik, kita memang tough! Yang pakai sekap putih tu emak kita tau! Oh,man! Cantik gila, comel sangat kita masa kecik-kecik dulu. Oh, lelaki yang pakai baju hijau tu bukan ayah kita, dia pakcik kita, adik emak. Yang pakai songkok hitam tu arwah datuk kita sebelah dia nenek kita. Sebelah nenek kita yang pakai songkok aji tu abang ipar emak kita. Perempuan rambut panjang (kiri), perempuan pakai tudung hitam, dan perempuan rambut panjang yang pakai cekak rambut tu semua makcik kita (adik beradik emak kita). Budak perempuan yang besar sikit tu sepupu kita, bayi perempuan yang dipangku perempuan pakai tudung hitam tu sepupu kita jugak. Kita tengok, dulu kita putih, tapi sekarang dah gelap! Oh, comelnya!

This is annoying and I know it.

Zafamafan sefekofolafah dufulufu afadafa tafak koforafang cafakafap bafahafasafa efef? Dufulufu afakufu nifi mefemafang pafalifing bofododoh kafalafau kafawafan cafakafap bafahafasafa ifinifi. Tafapifi sefekafarafang afakufu dafah tafahufu bafahafasafa nifi! Tafak dafalafa sufusafah safangafat. Mufungkifin dufulufu lafambafat nafak tafangkafap. Tufu yafang tafak refetifi tufu. OK, this is annoying I know!

How this so called Bahasa F works?

Pick you word eg; Membeli
Add Bahasa F like this
meFEmbeFEliFI


Eg; Yang-------> yaFAng
Eg; Aku-------->aFAkuFU
Eg; Bom-------->boFOm


P/S: Aku tak expert sangat, tapi boleh faham la, kalau sapa-sapa cakap laju-laju sangat aku rasa nak lempang! My brain is slow!

3 November 2010

Awak boleh dapat Penpal dari seluruh dunia!

Idea pos mengepos mungkin sudah lapuk di kalangan sesetengah masyarakat. Mana tidaknya, kewujudan Facebook, Twitter dan pelbagai laman web sosial yang lain telah memudahkan kita berkomunikasi dengan senang, cepat serta murah! Jadi, siapa yang mahu kerja susah, keluar rumah, beratur, beli setem, dan masukkan surat ke dalam peti pos? Hampir semua orang tak mahu berbuat demikian hari ini KECUALI untuk urusan rasmi seperti hantar borang permohonan kerja, masuk universiti, jual-beli barang secara online, dan lain-lain.

Tetapi, tanpa kita sedar sebenarnya surat atau kad yang sebenar atau REAL lebih bermakna daripada ucapan digital di laman web sosial, blog, SMS, mahupun Twitter. Perasan gembira mendapat surat mahupun kad ucapan daripada kawan-kawan tidak ternilai dan mendapat ucapan digital di dunia maya tidak dapat menandingi perasaan itu. Percaya lah! Sesuatu yang signifikan akan dapat dirasai dengan kehadiran surat atau kad ucapan yang menggunakan Pos Malaysia.

Salah satu masalah untuk menghantar surat atau kad ucapan melalui pos adalah alamat. Kebanyakan kita tak tahu alamat kawan kita. Lebih-lebih lagi pasal poskod. Memang FAIL! Menyedari hal itu, sebuah laman web telah dibina. Laman web ini diberi nama Postcrossing.com yang mana semua ahli web ini akan dapat menghantar sebuah poskad ke insan terpilih di seluruh dunia. Walau anda tidak kenal dengan insan itu, anda akan dapat menghantar sekeping poskad padanya.

Hanya dengan TIGA langkah mudah!


  1. Daftar sebagai ahli Postcrossing secara PERCUMA
  2. Klik Send a Postcard dan anda akan dapat alamat ahli web yang lain secara rawak
  3. Beli poskad dan setem sendiri, dan hantar ke alamat tadi.


Setiap alamat akan disertakan Postcard ID yang mana ID ini perlu ditulis pada poskad anda. Penerima postcard akan mendaftarkan ID anda di Postcrossing dan anda akan dimaklumkan yang poskad telah diterima. Selepas itu, anda akan layak menerima poskad secara rawak daripada mana-mana ahli di seluruh dunia. Mudah dan adil! Jadi, kini kita semua boleh ada Penpal dari seluruh dunia!

Dengan menggunakan POS MALAYSIA, kadar penghantaran poskad agak murah. Sekeping poskad hanya memerlukan setem bernilai 50 sen sahaja dan anda perlu mendapatkan pelekat Air Mail berwarna biru di kaunter pejabat Pos. Kemudian, masukkan poskad yang telah siap ditulis ke peti pos berwarna merah yang bertanda Lain-lain Tempat.


P/S: Orang dari Belanda dan Slovakia sudah di hai hai orang Malaysia. :D

2 November 2010

Bukan lah teruk sangat

Dulu, aku selalu kutuk sebab rasa dia macam bosan. Tak ada perkembangan terkini, tak menarik dan suasanannya sangat sugul, tak ceria. Lalu aku cari alternatif lain. Aku tak nafikan yang aku juga gemar musik dari barat, maka aku pon melekatlah dekat sini. Tapi aku tahu yang di sini hanya hiburan semata-mata.

Aku sebenarnya bukanlah pendengar radio yang tegar. Cuma dengar bila rasa mahu sahaja.

Sejak belajar di Shah Alam, disebabkan bilik aku di Kolej Mawar macam creepy sikit, maka aku jadi talam dua muka. Kalau masa-masa tenang je aku buka ini, kalau masa aku macam suspend berdebar-debar je nanti aku bukak ini. Bila nak tidur, tak boleh tidur, aku bukak ini. Sebab mula pukol 12.00 malam, akan berkumandang ayat-ayat suci Al-Quran sahaja.

Bila kaki kene simen, siang aku buka ini, malam aku buka yang lagi satu. Tukar-tukar. Aku buat macam tu boleh kata sebab takut jugak la. Yealah, musik ni pemangkin syaitan dan iblis. Jadi, aku rasa seram kalau malam tiba-tiba lagu Justin Bieber rancak berkumandang.

Tapi sejak Ramadhan yang lalu, aku mula melekat pada yang satu ni. Mungkin sebab Ramadhan, aku nak train telinga daripada dengar musik yang melampau. Jadi, bila sebulan buat macam tu, Alhamdulillah! Memang sekarang aku malas nak tune pada yang lain. Memang setia aku dengar, tak kira apa yang berkumandang.

Dulu, aku pernah cakap pada kawan aku. Yang ini sangat tak best. Taste orang tua, banyak cakap-cakap je daripada main lagu. Sebagai alternatif, aku buka yang ini. Memang lagu semata-mata. Tiada cakap-cakap DJ, yang ada cakap-cakap cuma suara orang yang direkod nak suruh kau refresh browser la macam-macam. Aku siap cadangkan pada kawan aku tu suruh dengar radio ni. Malangnya, kawan aku tu tak da internet, macam mana nak dengar.

Sekarang, aku rasa yang ini yang terbaik untuk santapan minda. DJ yang cakap-cakap tu sebenarnya banyak beri ilmu. Dah la aku ni pemalas nak pergi majlis ilmu, ni tinggal dengar je. Takkan tak nak. Lagi satu aku perasan, yang DJ radio ni sebenarnya educated dan sangat berwibawa dalam menyampaikan satu-satu topik perbincangan. Sekarang aku dah boleh terima semua rancang radio ni. Tak kira masa atau waktu.

Mula-mula memang payah yang betulkan yang biasa, tapi lama-lama dah boleh dah biasakan yang betul. :)



P/S: Aku masih dengar lagu Justin Bieber kalau main DDR.